WWW.KOPIA.ORG.PL | tworzenie strron internetowych, strony www dla firm, domeny, hosting
dr n. med. Anna Zmarzły
Poradnia Specjalistyczna Żywienia Klinicznego Wrocław, ul. Grabiszyńska 241
Gabinet, Wrocław ul. Grabiszyńska 241, Poradnia Specjalistyczna Żywienia Klinicznego
Celiakia (choroba trzewna) to trwającą całe życie choroba o podłożu immunologicznym, w której występuje nietolerancja glutenu - białka zbóż (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Proces chorobowy prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego co zaburza wchłanianie składników odżywczych i jest przyczyną wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Skorna manifestacja celiakii to choroba Duhringa.
Leczenie to stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.

Schorzenie  ujawnia się w każdym wieku, i coraz częściej  wykrywa się ją nie tylko u dzieci, ale i dorosłych. Wśród chorych dorosłych zdecydowanie przeważają kobiety. Celiakii, która może być skąpo objawowa lub pełno objawowa towarzyszyć mogą następujące objawy: zespół złego wchłaniania, niedokrwistość, zapalenie naczyń, osteoporoza, zapalenie stawów, niski wzrost, depresje, nerwice i inne choroby psychiczne, choroby neurologiczne, stłuszczenie wątroby, zapalenie nerek, cukrzyca, aftowe zapalenie jamy ustnej, choroby włosów i paznokci, chłoniak jelita grubego, niepłodność o niewyjaśnionej etiologii, zaburzenia psychiczne w dzieciństwie.
Podstawowe wskazania do wykonania badań w kierunku celiakii to:
* objawy brzuszne (bóle brzucha, wzdęcia, luŸne stolce),
* opóŸnienie rozwoju u dziecka
* choroby przewlekłe: cukrzyca typu 1, choroby tarczycy,
* hipoplazja szkliwa zębowego,
* nawrotowe owrzodzenia jamy ustnej (afty),
* zaburzenia psychiczne, np. schizofrenia,
* nowotwory jelita cienkiego, głównie chłoniaki
Jeśli podejrzewasz celiakię u siebie lub swojego dziecka:

* Zasięgnij opinii lekarza specjalisty
* Nie przechodź na dietę bezglutenową(uniemożliwi to dalszą
   diagnostykę).
* Oznacz w krwi poziom przeciwciał przeciwko endomysium mięśni
   gładkich (IgAEmA i IgGEmA), przeciwgliandynowych (IgA i IgGi
   przeciw transglutaminazie tkankowej (IgAtTG). przeciwciała
   przeciwretikulinowe (ARA) w klasie IgA i IgG,  Warunkiem
   pewnego rozpoznania jest biopsja jelita cienkiego w trakcie
   gastroskopii . Badanie bioptatu pozwala ocenić stopień zaniku
   kosmków jelita.
* Jeśli została rozpoznana celiakia  konieczna jest  na ścisła dieta
   bezglutenowa. Poprawa samopoczucia następuje po kilku do
   kilkunastu tygodni.
Nie należy mylić celiakii z reakcję uczuleniową na gluten (alergią na gluten), która objawia się wymiotami, biegunką, pokrzywką skórną ,wodnistym katarem, skurczem oskrzeli alergicznymi zmianami skórnymi. W diagnostyce oznacza się z krwi IgE swoiste dla glutenu. Leczenie, tak jak w celiakii to dieta bezglutenowa.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej: mleko ,sery, twarogi, śmietana, mięsa i wędliny, podroby, jaja, owoce, warzywa, ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka, wszystkie tłuszcze, cukier, miód, przyprawy, sól, pieprz, kawa, herbata, kakao, pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów nie zawierających glutenu.

Produkty zabronione w diecie bezglutenowej:  Kasze: manna, jęczmienna, owsiana, mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy, przetwory zawierający ww. rodzaje zbóż, produkty gotowe zawierające wyżej wymienione składniki, słodycze zawierające dodatki z mąki zawierającej gluten oraz wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu.
Na początku wprowadzania bezglutenowego modelu żywienia warto uzgodnić menu z lekarzem, tak by znalazły się w nim wszystkie składniki odżywcze.
www.zywienie.org.pl - Anna Zmarzły
celiakia