Ciąża

Odżywianie przyszłej matki.

Panie planujące macierzyństwo powinny jeszcze przed ciążą poznać reguły prawidłowego żywienia i starać się odżywiać wg zasad zawartych w piramidzie żywienia, a także zacząć żywić wg tych reguł całą rodzinę. Planowanie ciąży lub jej początek to bardzo dobry moment do modyfikacji zachowań związanych z żywieniem.

Właściwe odżywianie przed okresem ciąży i w trakcie ciąży warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój płodu, a także zdrowe dzieciństwo.

Urozmaicona, pełnowartościowa dieta, wprowadzona jeszcze przed ciążą powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych i należy ją uzupełnić o właściwie dobrany wysiłek fizyczny, który, oczywiście nie może być zbyt forsowny.
Warto sposób żywienia i rodzaj ćwiczeń fizycznych uzgodnić z lekarzem prowadzącym ciążę,  lekarzem zajmującym się żywieniem lub dietetykiem.

* Planując ciążę należy: urozmaicić jadłospis (różnorodność pokarmów warunkuje dostarczenie wszystkich składników 
   odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, mikroelementów, makroelementów, wody).

* Szczególnie ważne dla rozwijającego się maleństwa są pokarmowe źródła  pełnowartościowego białka, żelaza, kwasu
    foliowego, jodu, cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

* Uwaga! Zwykle lekarz prowadzący ciążę zaleci przyjmowanie preparatu kwasu foliowego. Preparat ten, witamina z grupy B,
   zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z wrodzoną wadą układu nerwowego. Warto zapytać także lekarza o przyjmowanie innych
   preparatów witaminowych. W ciąży zapotrzebowanie na witaminy, mikro i makroelementy znacznie się zwiększa. Dobre źródła
   kwasu foliowego to: otręby pszenne, wątroba, szpinak,  bób, kalafior, brokuły, brukselka, groch, szparagi, jajko.

* Wg różnych źródeł zapotrzebowanie na energię w prawidłowej ciąży jest zwiększone o 300 kcal, maksymalnie do 500 kcal.

* Posiłki muszą być systematyczne (4 - 5 dziennie) rozłożone z równymi przerwami.

* Należy dbać o odpowiednią ilość płynów (1500-2500 ml dziennie). Bezwzględnie unikajmy Coca-Coli, płynów gazowanych,
   słodkich soków.

* W diecie warto szczególnie zadbać o obecność różnorodnych, chudych źródeł białka (mięso, drób, ryby, nabiał), pieczywo
   razowe, gruboziarniste, znaczną ilość różnorodnych owoców i warzyw (w sumie około 800 g do 1 kg dziennie). Źródłem tłuszczu
   powinny być oleje roślinne (szczególnie oliwa z oliwek, olej z pestek winogron).

* W CIĄŻY OBOWIĄZUJE BEZWGLĘDNY ZAKAZ SPOŻYWANIA ALKOHOLU I PALENIA PAPIEROSÓW! Picie nawet małych
   jego ilości powoduje zwiększone ryzyko wystąpienia wrodzonych wad u dzieci i obniża możliwości intelektualne dziecka.















BMI przed ciążą
Prawidłowy przyrost wagi
podczas ciąży
Niedowaga (BMI poniżej 19,8)
12,5 - 18 kg
Waga prawidłowa (BMI 19,8 - 26)
11,5 - 16 kg
Nadwaga (BMI 26 - 29)
7 - 11,5 kg
Otyłość (BMI powyżej 29)
do 6 kg
anna zmarzły na facebooku
anna zmarzły na fblogspot
Pliki cookies
dr n. med. Anna Zmarzły
specjalista chorób wewnętrznych