WWW.KOPIA.ORG.PL | tworzenie strron internetowych, strony www dla firm, domeny, hosting
dr n. med. Anna Zmarzły
Poradnia Specjalistyczna Żywienia Klinicznego Wrocław, ul. Grabiszyńska 241
Gabinet, Wrocław ul. Grabiszyńska 241, Poradnia Specjalistyczna Żywienia Klinicznego
Otyłość lub nadwaga to zwiększenie masy ciała spowodowane zgromadzeniem nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Jest wiele przyczyn otyłości : czynniki genetyczne , środowiskowe, duży apetyt, złe nawyki żywieniowe, choroby, w tym jedzenie napięciowe i inne psychogenne zaburzenia odżywiania, za mało wysiłku fizycznego.

Otyłość jest chorobą cywilizacyjną, o coraz szerszym zasięgu.
Jej następstwa to:

    * nadciśnienie tętnicze
    * cukrzyca
    * zaburzenia lipidowe
    * choroba wieńcowa
    * choroba zwyrodnieniowa stawów
    * kamica żółciowa
    * nowotwory

Do oceny wagi człowieka stosujemy szczegółowe tabele, siatki centylowe (dla dzieci), a u dorosłych najczęściej wskaźnik masy ciała ( Body Mass Index = BMI).
Oblicz swój wskaźnik BMI dzieląc masę ciała w kg przez wzrost w  m2:

BMI =  kg / m2

Można się też kontrolować mierząc obwód talii, ponieważ koreluje on z odpowiednimi zakresami BMI.
www.zywienie.org.pl - Anna Zmarzły
Nawet niewielka utrata masy ciała rzędu 5-10% wyjściowej masy ciała może przynieść istotne korzyści zdrowotne!
Warto wprowadzić systematyczny wysiłek fizyczny, który sprzyja redukcji masy ciała. Osoby o znacznej nadwadze nie powinny zaczynać od forsownych ćwiczeń fizycznych. Na dobry początek polecam spacery lub marsze, najlepiej 3 x w tygodniu po 40 minut.
Warto systematycznie kontrolować masę ciała, raz w tygodniu, na czczo, o tej samej porze dnia.

W przypadku gdy osoba z otyłością lub nadwaga nie radzi sobie z redukcją masy ciała odchudzanie powinno odbywać się pod kontrolą lekarza lub dietetyka.

Leczenie  otyłości obejmuje:

    * zalecenia dietetyczne
    * zwiększenie aktywności fizycznej
    * modyfikację stylu życia
    * farmakoterapię
    * leczenie chirurgiczne
    * psychoterapię
Samodzielnie najlepiej zacząć odchudza-nie od diety o kaloryczności około 1000-1200 kcal, jedząc systematycznie potrawy chude, niskokaloryczne, lekkostrawne, sporo owoców i warzyw. Liczenie kalorii ułatwia kontrolę nad spożywanym pokar-mem. Posiłki powinny być spożywane co 3-4 godziny, gryzione bardzo powoli. Głód, który zawsze na początku towarzyszy odchudzaniu proszę zapijać wodą.
       Talia (cm)
  BMI
kg/m2
Kobiety Mężczyźni
NORMA 20 - 24,9 < 80 < 94
NADWAGA 25 - 29,9 80 - 88 94 - 102
OTYŁOŚĆ > 30 > 88 > 102
otylosc
otyłość