WWW.KOPIA.ORG.PL | tworzenie strron internetowych, strony www dla firm, domeny, hosting
dr n. med. Anna Zmarzły
Poradnia Specjalistyczna Żywienia Klinicznego Wrocław, ul. Grabiszyńska 241
Gabinet, Wrocław ul. Grabiszyńska 241, Poradnia Specjalistyczna Żywienia Klinicznego
We wszystkich schorzeniach wątroby właściwe odży-wianie  żywienie to ważna część leczenia .
Dieta powinna być zawsze zalecona przez lekarza i zależy od stopnia uszkodzenia i niewydolności wątroby, czasu trwania choroby, zagrożenia śpiączką wątrobowa, obecności wodobrzusza czy żylaków przełyku.
Ważne tez jest uwzględnienie wszystkich chorób towarzyszących (cukrzycy, otyłości, chorób trzustki...)
wštroba
W wyrównanych i mało zaawansowanych schorzeniach wątroby stosuje się pełnowartościową dietę wg Piramidy Żywienia ze szczególnym zwróceniem uwagi na odpowiednią ilość pełnowartościowego białka (mleko, twaróg, jogurt, kefir, ryby, drób), ograniczamy mięsa czerwone. Ogranicza się tłuszcze zwierzęce.
wštroba
Preferuje te pochodzących z mleka, masła i śmietanki oraz tłuszcze roślinne (oleje, oliwa z oliwek).Nie wolno stosować: smalcu, słoniny, łoju, tłustych mięs.Pacjenci z  zaburzeniami w wydzielaniu żółci i enzymów trawiennych, nie tolerują nawet małej ilości tłuszczu.
Źródłem cukrów  w diecie mają być  węglowodany złożone (pieczywo, makarony, drobne kasze, ziemniaki)cukier i słodycze. Słodzimy miodem.
Unikamy warzyw kapustnych, strączkowych, cebulowych, buraków, gruszek, czereśni, śliwek-powodują one bóle brzucha i wzdęcia. Spożywamy 5 do 7 posiłków dziennie, częstsze jedzenie mniejszych posiłków zmniejszy bóle jamy brzusznej.
Potrawy powinny być gotowanie w wodzie i na parze lub pieczone w folii ,duszone bez tłuszczu. Warzywa gotowane i rozdrobnione lub bardzo dobrze pogryzione. Owoce spożywamy jako soki i przeciery.

Produkty dozwolone: pieczywo pszennego, kasze,  ryżu, płatków owsianych, makaronów drobnych, biszkopty, herbatniki, sucharki, pieczywo drożdżowe o niskiej zawartości tłuszczu, mleko słodkie , mleko kwaśne, kefir,jogurt, twarożek, śmietanka 12 %, chude mięso drobiowe , chude chude wędliny , świeże masło, oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy, owoce jagodowe (czarne porzeczki, maliny, truskawki)- cytryny, pomarańcze, mandarynki, morele, brzoskwinie, jabłka ,banany, winogrona marchewka, brokuły, pietruszka, seler, w ograniczonej ilości buraki sałata zielona, pomidory bez skórki, koperek, zielona pietruszka, ziemniaki, delikatne przyprawy.

Produkty zakazane: kasze gruboziarniste ,chleb z dodatkiem soi, słonecznika ,ogranicza się jaja, tłuste i czerwone mięsa (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki), tłuste ryby), ryby wędzone, konserwy, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, frytki, chipsy, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, gruszki, śliwki, warzywa kapustne, strączkowe suche, cebula, czosnek, pory, brukiew, cukier, słodycze, papryka, pieprz, ocet, musztarda, chili, curry, mocna kawa, mocna herbata, kakao, czekolada.

OBOWIĄCUJE BEZWGLĘDY ZAKAZ SPOŻYCIA ALKOHOLU

W zależności od stopnia uszkodzenia wątroby dietę należy uzgodnić z lekarzem.


W zakresie diagnostyki i terapii specjalistycznej chorób w
ątroby współpracuję ze Specjalistycznym Centrum Medycznym INTERMEDIS. Zapraszam do zapoznania się z ofertą Centrum na stronie www.intermedis.pl
żywienie w chorobach wątroby